Rețeta – Sos de roșii express

by lazcomonline@gmail.com
0 comment

Rețetă – sos de roșii expres

Pentru că primăvara gătim mai des diferite mâncăruri cărora le adăugăm mai mult sau mai puțin sos de roșii, dar și pentru că primăvara nu avem la îndemână legume și fructe proaspete de cea mai înaltă calitate care să constituie baza pentru o alimentație bogată în nutrienți este necesar să ne pregătim cămara încă din perioada în care roșiile de grădină românești se coc la soarele îmbietor de vară.

Pentru că de cele mai multe ori, baza unei mâncări aromate este un sos de roșii calitativ este important să știm cum ar trebui să fie un sos perfect.

Ei bine, în primul rând, culoarea sosului trebuie să fie cât mai apropiată de culoarea unei roșii proaspăt culeasă din grădină. În al doilea rând, parfumul și gustul trebuie să fie unul acid, ușor dulceag cu o tentă lejeră picantă și nu în ultimul rând o urmă fină de ierburi aromate care oferă un plus aromat întregii compoziții.

În cazul sosurilor din comerți este important să ne uităm pe etichetă astfel încât conținutul de roșii să fie unul ridicat fără un adaos prea mare de alte ingrediente.

Totuși, pentru a nu face prea des compromisul de cumpăra zilnic sos din comerț venim astăzi cu rețeta tradițională pentru un sos de roșii gustos, consistent care să stea la baza tuturor mâncărurilor gătite la tine acasă indferent că este vorba de o tocană, o porție de paste apetisante sau o supă cremoasă.

Astfel, pentru a te putea apuca de treabă asigură-te că ai următoarele ingrediente:

·         200 g roșii san marzano în cutie

·         200 g sos de roșie la borcan

·         500 g rosii cherry proaspete

·         2 fire de busuioc proaspat

·         1 g piper negru măcinat

·         2 g oregon

·         10 g sare

·         5 g zahăr

·         50 g țelină apio verde

·         50 g ceapă roșie

·         50 g morcov

·         2 g usturoi

·         0.5 g ardei iute uscat.

·         50 ml ulei evo (extravirgin de măsline)

Dacă te-ai asigurat că ai tot ce îți trebuie în bucătărie hai să ne apucăm de treabă:

Pentru început, taie morcovul, ceapa, țelina apio, ardeiul iute și usturoiul în cubulețe mici și pune-le la foc mic într-o cratiță în care ai încins în prealabil uleiul de măsline extravirgin. După 10 minute se adaugă roșiile cherry și se gătesc împreună la foc mediu circa 3 minute în care se amestecă cu regularitate toate legumele împreună. După cele câteva minute de gătit se adugă roșiile san marzano și sosul de roși din borcan alături de zahăr, sare, piper și oregano. Întreaga compoziție se va găti timp de 25 de minute la foc mic, acoperite cu un capac și mestecate din când în când.

La final se vor adauga firele de busuioc și se lasă sosul la infuzat fără foc. După care tot sosul va fi trecut printr-o sită fină și lăsat compoziția la rece.

Rezultatul va fi un sos aromat, dens cu o notă intensă vegetală ce ulterior va putea fi folosit ca o bază pentru orice alt sos de lasagna, l’amatriciana sau supă de roșii.

Sperăm că rețeta îți va fi de folos și că vei apela la ea ori de câte ori vei avea dispoziția necesară pentru o sesiune de gătit pentru cei dragi ție.

 

0 comment
0

You may also like

Leave a Comment